ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοϊταλικό βέτο στην Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:36 - 11 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Ελληνοϊταλικό βέτο στην Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία απείλησαν με βέτο τη νέα δέσμη μέτρων της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, σε περίπτωση που το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της Κομισιόν.

Η πρόοδος από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής είναι ελάχιστη και ο πήχης ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στις  24 Νοεμβρίου έχει μπει πραγματικά πολύ χαμηλά.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φτάσουμε ξανά σε Σύνοδο Κορυφής χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για να τις επισφραγίσουν οι ηγέτες της ΕΕ, καθώς τα συμβούλια των υπουργών Ενέργειας που έγιναν ήταν ουσιαστικά άκαρπα.

Παράλληλα, το ζήτημα του πλαφόν είχε μείνει χάρη κυρίως στις εισηγήσεις της Γερμανίας, εκτός συζήτησης.

Προκειμένου να πιέσουν τις εξελίξεις η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία ζήτησαν να συμπεριληφθεί στις προτάσεις το πλαφόν στην τιμή του αερίου. Διαφορετικά, δεν θα συμφωνήσουν σε κανένα από τα άλλα μέτρα που θα προτείνει η Κομισιόν.

Η κίνηση αυτή ανάγκασε τον Κομισιόν να δηλώσει πως θα συμπεριλάβει στη δέσμη μέτρων και μία πρόταση για προσωρινό πλαφόν στο αέριο.

«Η Επιτροπή θα καταθέσει εγκαίρως ένα λεπτομερές σχέδιο πρότασης για έναν διορθωτικό μηχανισμό («προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»), το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τις προϋποθέσεις και διασφαλίσεις που έχουν ζητήσει τα κράτη μέλη, ώστε αυτό να συζητηθεί στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου», αναφέρεται σε επιστολή της Φον ντερ Λάιεν και της τσεχικής προεδρίας.

«Η βασική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετό φυσικό αέριο στη διάθεσή μας πριν από τον χειμώνα του 2023 για να γεμίσουμε τις αποθήκες», τονίζεται στην επιστολή. «Αυτό προϋποθέτει να προσεγγίσουμε τις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο υπό την κοινή ενεργειακή πλατφόρμα μας για τον συμψηφισμό της ζήτησης και τις κοινές αγορές, καθώς θα διατηρούμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης και θα σταθεροποιούμε τις αγορές και τις τιμές», σημειώνεται επίσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το κείμενο αναφέρει ότι η Επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειές της για διαπραγμάτευση με τους αξιόπιστους ενεργειακούς εταίρους της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Αλγερία και το Ισραήλ.

Μένει να φανεί αν η Κομισιόν ρίχνει απλά στάχτη στα μάτια όσων επιμένουν στο πλαφόν ή αν πράγματι θα εργαστεί ώστε να γίνει πράξη. Το πρώτο σενάριο είναι το πιθανότερο, αλλά υπάρχουν ακόμα περίπου δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων και ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:25 - 11 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.