ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Χερσώνα ο Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη

14:42 - 14 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Στη Χερσώνα ο Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκιμ επισκέφθηκε τη Δευτέρα (14/11) τη Χερσώνα, από την οποία αποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι Ρώσοι στρατιώτες.

Λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση ουσιαστικά της πόλης, ο Ζελένσκι την επισκέφθηκε και μίλησε στους στρατιώτες, λέγοντας ότι η Ουκρανία «προχωρά» και είναι έτοιμη για ειρήνη.

Η απώλεια της Χερσώνας, που κατελήφθη στα πρώτα στάδια της εισβολής, είναι μια σημαντική οπισθοχώρηση για τη Ρωσία - αν και η Μόσχα επιμένει ότι εξακολουθεί να είναι ρωσικό έδαφος.

Η Ρωσία την είχε ανακηρύξει ως διοικητικό κέντρο της παράνομα προσαρτημένης περιοχής Χερσώνας και ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταληφθεί.

Η Χερσώνα κατελήφθη τον Μάρτιο και είναι μία από τις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Ρωσία με τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Η Ουκρανία αντεπιτέθηκε και τελικά οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν. Τα ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη την Παρασκευή.

Στην επίσκεψή του τη Δευτέρα, ο κ. Ζελένσκι είπε στους στρατιώτες ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

{https://twitter.com/IAPonomarenko/status/1592089156204863490}

Ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους για την υποστήριξή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars) από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει μεγάλη διαφορά για το Κίεβο.

Ο πρόεδρος απευθύνθηκε σε πλήθος που συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας, μερικοί από τους οποίους κυμάτιζαν σημαίες της Ουκρανίας.

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι είναι «πραγματικά χαρούμενος» για την απελευθέρωση, όπως και ο λαός της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς πού θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις στη συνέχεια, είπε: «Όχι... Δεν μας ενδιαφέρουν τα εδάφη άλλης χώρας».

Σε απάντηση στην επίσκεψη του κ. Ζελένσκι, το Κρεμλίνο είπε ότι η Χερσώνα είναι μέρος της Ρωσίας.

«Το αφήνουμε χωρίς σχόλια», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Ξέρετε, αυτή η περιοχή είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:00 - 14 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.