ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Ακόμα πιο απαισιόδοξες οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας Κύριο

16:26 - 14 Νοε 2022 | Ειδήσεις
ΔΝΤ: Ακόμα πιο απαισιόδοξες οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας
Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι ακόμη πιο ζοφερές από ό,τι είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο μια σταθερή επιδείνωση στην πορεία της αγοραστικής δύναμης κατά τους προηγούμενους μήνες.

Το ΔΝΤ κατηγόρησε για τις πιο «σκοτεινές» προοπτικές τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που προκλήθηκε από τον επίμονα υψηλό και ευρείας βάσης πληθωρισμό, την αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική στην Κίνα και τις συνεχιζόμενες διακοπές του εφοδιασμού και την επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ΔΝΤ μείωσε τον περασμένο μήνα την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 στο 2,7% από προηγούμενη πρόβλεψη 2,9%.

Σε ένα blog που προετοιμάστηκε για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στην Ινδονησία, το ΔΝΤ είπε ότι οι πρόσφατοι δείκτες υψηλής συχνότητας «επιβεβαιώνουν ότι οι προοπτικές είναι πιο ζοφερές», ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ανέφερε ότι οι πρόσφατες έρευνες με τη συμμετοχή επιχειρηματικών στελεχών για την πορεία της αγοραστικής δύναμης που καθορίζουν τη βιομηχανική παραγωγή και τις δραστηριότητες της προσφοράς υπηρεσιών σηματοδοτούν αδυναμία στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του G20, με την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε πεισματικά υψηλός.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες και οι αποδυναμωμένοι οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν περαιτέρω προκλήσεις στο μέλλον», ανέφερε το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το τρέχον περιβάλλον πολιτικής ήταν «ασυνήθιστα αβέβαιο».

Μια επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα έβλαπτε σοβαρά την ανάπτυξη και θα αύξανε τον πληθωρισμό, ενώ ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και περαιτέρω σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Αυτό με τη σειρά του θέτει «αυξανόμενους κινδύνους κρίσης δημόσιου χρέους για τις ευάλωτες οικονομίες», αναφέρει το ΔΝΤ.

Τα ολοένα και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα θα έβλαπταν επίσης την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτιμά ακόμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.