ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανία: Παρατείνεται για 120 μέρες η συμφωνία για τα σιτηρά

11:07 - 17 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Ουκρανία: Παρατείνεται για 120 μέρες η συμφωνία για τα σιτηρά
Παράταση κατά 120 μέρες πήρε η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός υπουργός τόνισε «αυτή η απόφαση μόλις πάρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία παραμένουν εγγυητές της Πρωτοβουλίας».

«Το #BlackSeaGrainInitiative θα παραταθεί για 120 ημέρες», έγραψε στο Twitter, κάνοντας λόγο για «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην (παγκόσμια) επισιτιστική κρίση», ενώ ευχαρίστησε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

{https://twitter.com/OlKubrakov/status/1593138964411846657}

«Απευθυνθήκαμε επίσημα στους εταίρους μας με πρόταση να παραταθεί η πρωτοβουλία να επεκταθεί για 1 έτος και να συμπεριληφθεί σε αυτήν και το λιμάνι του Μικολάιβ. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση από τους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας» κατέληξε ο υπουργός.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη στήριξη του κοινού κέντρου συντονισμού ώστε η ζωτικής σημασίας γραμμή προσφοράς για τα σιτηρά να λειτουργεί ομαλά. Επίσης, είμαστε δεσμευμένοι να απομακρύνουμε και τα τελευταία εμπόδια για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Και οι δυο συμφωνίες που υπογράφτηκαν στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις μήνες είναι κρίσιμοι για τη μείωση των τιμών των τροφίμων και των λιπασμάτων και να αποφευχθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υπογραμμίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:36 - 17 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.