ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέος προϋπολογισμός στη Βρετανία- Ήδη σε ύφεση η οικονομία

16:13 - 17 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Νέος προϋπολογισμός στη Βρετανία- Ήδη σε ύφεση η οικονομία
Τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος παρουσίασε σήμερα (17/11) ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η οικονομία ήδη βρίσκεται σε ύφεση.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2023 έναντι ανάπτυξης 1,8% που προβλεπόταν μέχρι πρότινος.  

Όσον αφορά το 2022, η επικαιροποιημένη πρόβλεψη ανέρχεται στο +4,2%, ενώ για το 2025 και το 2026 αναμένεται μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,6% και κατά 2,7%, αντίστοιχα.  

Οι κακές εκτιμήσεις, ιδιαίτερα για το επόμενο έτος, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις φόρων και στη μείωση των κρατικών δαπανών (30 δισ. λίρες), οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του ελλείμματος και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών.  

«Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό και να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού» δήλωσε ο Χαντ, μιλώντας στους βουλευτές. «Αλλά το σχέδιό μας οδηγεί σε ηπιότερη ύφεση, χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος, υψηλότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ισχυρότερο σύστημα εκπαίδευσης και περίθαλψης» τόνισε. 

Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να «πιάσει» τους στόχους μέσω ενός δημοσιονομικού μίγματος, το οποίο αποτελείται κατά 60% από μείωση δαπανών και κατά 40% από αυξήσεις φόρων.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.