ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Daly για επιτόκια Fed: Οι αγορές ενεργούν σαν να είναι 6%

23:10 - 21 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Daly για επιτόκια Fed: Οι αγορές ενεργούν σαν να είναι 6%
Η πρόεδρος της Federal Reserve στο Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε τη Δευτέρα (21/11) ότι ο πραγματικός αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι πιθανώς μεγαλύτερος απ’ ό,τι υπονοεί ο βραχυπρόθεσμος στόχος των επιτοκίων.

Με βάση το τρέχον βραχυπρόθεσμο επιτόκιο-στόχο της Fed, που βρίσκεται μεταξύ 3,75% και 4%, η Daly είπε ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι «το επίπεδο οικονομικής σύσφιξης είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που μας λέει το επιτόκιο (ομοσπονδιακών) κεφαλαίων». Σε σύγκριση με το τρέχον επιτόκιο-στόχο, πρόσθεσε, «οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν σαν να είναι περίπου 6%».

Δεδομένου ότι οι αγορές λειτουργούν σε ένα πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που είναι πολύ πέρα από αυτό που έχει επιβάλει η Fed στην οικονομία μέχρι στιγμής, η Daly σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, πως «θα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε εν συνειδήσει αυτό το χάσμα μεταξύ του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και της σύσφιξης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αγνοώντας το αυξάνονται οι πιθανότητες να “σφίξει” πολύ».

Τούτου λεχθέντος, το επιτόκιο πολιτικής της Fed βρίσκεται προς το παρόν σε «μετρίως περιοριστικό» έδαφος και «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά» για να βρεθεί η νομισματική πολιτική στο σωστό μέρος και να μειώσει τον πληθωρισμό, είπε η Daly κατά την ομιλία της στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο της κομητείας Orange στην Καλιφόρνια.

Η επικεφαλής της Fed στο Σαν Φρανσίσκο δεν είναι ακόμη μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τον καθορισμό των επιτοκίων, με τη Fed να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα, με το μόνο ερώτημα να είναι κατά πόσο.

Η Daly είπε επίσης ότι το επόμενο στάδιο για τη Fed θα είναι «από πολλές απόψεις πιο δύσκολο». Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να προσέχουν τις επιλογές τους και πρόσθεσε ότι «η πολύ μικρή προσαρμογή θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η υπερβολική προσαρμογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άσκοπα οδυνηρή ύφεση».

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα πράγματα αλλάζουν δρόμο για τη Fed, επισημαίνοντας τη μείωση των ανοιγμάτων θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση της αύξησης των θέσεων εργασίας ως ενδείξεις για την απαραίτητη οικονομική επιβράδυνση. «Αν και ένας μήνας δεδομένων δεν σημαίνει νίκη, η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό είχε ορισμένους ενθαρρυντικούς αριθμούς, συμπεριλαμβανομένης της πολυαναμενόμενης πτώσης του πληθωρισμού των τιμών των αγαθών», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.