ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Μείωση επιτοκίων στο 9% για να... ρίξει τον πληθωρισμό

16:09 - 24 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Τουρκία: Μείωση επιτοκίων στο 9% για να... ρίξει τον πληθωρισμό
Σε νέα μείωση επιτοκίων προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει με κάποιο τρόπο τα δυσθεώρητα ύψη του πληθωρισμού που έφτασε το 85,5% τον Οκτώβριο, κάτω και από τις παραινέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική Τράπεζα είχε ήδη ρίξει τα επιτόκια στο 10, 5% και αυτή τη φορά τα ρίχνει κατά 1,5 μονάδα ακόμα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει τον φθηνό δανεισμό, αφού θεωρεί ότι τα χαμηλά επιτόκια τονώνουν την οικονομία και αποτελούν την απάντηση στον πληθωρισμό.

Επιμένει επίσης ότι μια αύξηση των επιτοκίων, στην οποία στρέφονται οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, θα έπληττε την τουρκική οικονομία. Η επιμονή του αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει προκαλέσει την υποτίμηση της λίρας και έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.

Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στη νομισματική της πολιτική πατώντας «παύση» στις μειώσεις επτιτοκίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση, η Επιτροπή εκτίμησε ότι το τρέχον επιτόκιο πολιτικής είναι επαρκές και αποφάσισε να τερματίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Αύγουστο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.