ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Τράπεζες αμύνονται στον επελαύνοντα πληθωρισμό, με κόψιμο χρηματοδοτήσεων!

12:33 - 25 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Οι Τράπεζες αμύνονται στον επελαύνοντα πληθωρισμό, με κόψιμο χρηματοδοτήσεων!
Ενόψει του Νομισματικού Διαλόγου με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 28 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εφοδίασε ευρωβουλευτές και μεμονωμένους παραλήπτες, με μια Μελέτη για τον πληθωρισμό, που τον χαρακτηρίζει παγκόσμια πρόκληση!

Όπως συμπεραίνεται στην Μελέτη, η πρόκληση του πληθωρισμού σήμερα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και λόγω της ολοκληρωμένης παγκόσμιας οικονομίας, η εγχώρια νομισματική πολιτική μπορεί να έχει δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλες οικονομίες.

Ως απάντηση στον εκτεταμένο πληθωρισμό, βλέπουμε τώρα μια συγχρονισμένη νομισματική σύσφιξη από πολλές κεντρικές τράπεζες.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η ταυτόχρονη και αμοιβαία σύνθετη αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι απαραίτητη για τον περιορισμό του πληθωρισμού αλλά ενδέχεται να επιδεινώσει τον παγκόσμιο κίνδυνο ύφεσης.

Ενώ ο συντονισμός της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών υπήρξε στο παρελθόν, μένει να φανεί εάν είναι επιθυμητός και εφικτός στο τρέχον πλαίσιο.

Τέσσερα έγγραφα εκπονήθηκαν από την επιτροπή νομισματικών εμπειρογνωμόνων της επιτροπής ECON, που περιγράφουν παγκόσμιους παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, τις συνέπειες της συγχρονισμένης αυστηροποίησης και τις προοπτικές συντονισμού της νομισματικής πολιτικής.

Όλη η Μελέτη, στα αγγλικά, ΕΔΩ  

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 25 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.