ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σούνακ: Η «χρυσή εποχή» στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου- Κίνας τελείωσε

14:16 - 29 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Σούνακ: Η «χρυσή εποχή» στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου- Κίνας τελείωσε
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η λεγόμενη «χρυσή εποχή» των σχέσεων με την Κίνα έχει τελειώσει, προειδοποιώντας ότι η κίνηση του Πεκίνου προς ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό αποτελεί συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα της Βρετανίας.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η λεγόμενη “χρυσή εποχή” έχει τελειώσει», είπε ο Σούνακ τη Δευτέρα στην πρώτη του σημαντική ομιλία για την εξωτερική πολιτική.

Η αναφορά του στη «χρυσή εποχή» για τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας απηχούσε τα σχόλια του πρώην υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Όσμπορν το 2015, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η Βρετανία θα μπορούσε να είναι ο «καλύτερος εταίρος της Κίνας στη Δύση».

Ο Σούνακ είπε ότι ήταν «αφελές» να πιστεύουμε ότι οι στενότεροι οικονομικοί δεσμοί την προηγούμενη δεκαετία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «ανταγωνίζεται εμφανώς για την παγκόσμια επιρροή χρησιμοποιώντας όλους τους μοχλούς της κρατικής εξουσίας».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να βασιστεί στην «απλοποιητική ρητορική του Ψυχρού Πολέμου».

Ο Σούνακ έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από συντηρητικούς υποστηρικτές να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα από τότε που ανέλαβε ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα.

«Αναγνωρίζουμε ότι η Κίνα θέτει μια συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας – μια πρόκληση που γίνεται πιο οξεία καθώς κινείται προς ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό», είπε ο Σούνακ.

Τα σχόλιά του έρχονται λίγο μετά τις δημόσιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Κίνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυστηρή πολιτική της χώρας για μηδενικό Covid. Ένας δημοσιογράφος του BBC την Κυριακή ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη για λίγο από την αστυνομία ενώ κάλυπτε μια αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σαγκάη.

«Αντί να ακούει τις διαμαρτυρίες του λαού της, η κινεζική κυβέρνηση επέλεξε την περαιτέρω πάταξη, μεταξύ άλλων με την επίθεση σε δημοσιογράφο του BBC», είπε ο Σούνακ.

«Τα μέσα ενημέρωσης και οι βουλευτές μας πρέπει να είναι σε θέση να επισημάνουν αυτά τα ζητήματα χωρίς κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατακραυγής για κατάχρηση εξουσίας στην Ξινγιάνγκ και τον περιορισμό της ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.