ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Διαλύει τα σενάρια για «φρένο» στα επιτόκια-Οι προβλέψεις

15:44 - 29 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Fed: Διαλύει τα σενάρια για «φρένο» στα επιτόκια-Οι προβλέψεις
Αξιωματούχοι της Federal Reserve «συντρίβουν» τις ελπίδες των επενδυτών, για ένα πρόωρο τέλος στην μάχη του πληθωρισμού ενώ αποκλείουν μια άμεση αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων.

Αντί να επανακάμψει, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί και θα δει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές μέσα στο 2023, λέει ο Christofer Smart. Ακόμα, δύο από τους περιφερειακούς προέδρους της  Fed, o John Williams και ο James Bullard προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι η απειλή του πληθωρισμού δεν έχει ατονήσει.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει εκεί καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους για να περιορίσει την άνοδο των τιμών, είπαν.

«Οι τελευταίες δηλώσεις που έχετε διαβάσει, είναι σαν ένας κουβάς με κρύο νερό», είπε ο Smart στο Bloomberg την Τρίτη. «Eίναι μια επιβεβαίωση της πραγματικότητας πρόσθεσε ο επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Barings, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές έχουν επανειλημμένα αγνοήσει τα επιθετικά μηνύματα της Fed τους τελευταίους μήνες».

Ο πληθωρισμός κατέγραψε ρεκόρ 40 ετών τη φετινή χρονιά, ωθώντας τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο σε περίπου 4% σήμερα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των τιμών.

Ενώ τα υψηλότερα ποσοστά μπορούν να μετριάσουν τον πληθωρισμό αποθαρρύνοντας τις δαπάνες, τον δανεισμό και τις προσλήψεις, συνήθως επιβαρύνουν την ανάπτυξη και μπορούν να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

«Η μάχη προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός θα είναι σκληρή», είπε ο Smart. Οδεύουμε προς μια οικονομία που θα επιβραδυνθεί την επόμενη χρονιά.

«Η ισχυρότερη εικασία μας είναι ότι θα βρεθούμε σε μια περίοδο στασιμου πληθωρισμού για αρκετούς μήνες έως το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε έναν τοξικό συνδυασμό στάσιμης οικονομικής ανάπτυξης και πεισματικά υψηλού πληθωρισμού.

Ο κορυφαίος αναλυτής στρατηγικής, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, προέβλεψε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωνόταν από σχεδόν 8% τον Οκτώβριο σε περίπου 3,5% έως το τέλος του 2023 — πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Ο Smart υποστήριξε επίσης ότι τα επιτόκια πιθανά θα κορυφωθούν περίπου στο 5% το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και η Fed ενδέχεται να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική τον επόμενο χειμώνα ή στις αρχές του 2024.

«Αυτό θα συμβάλει στο να μετριάσει τους φόβους της χειρότερης περίπτωσης, ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εκεί που ήμασταν τη δεκαετία του '70», είπε. Ωστόσο, τα ασθενέστερα εταιρικά κέρδη το επόμενο έτος θα παραμείνουν πιθανότατα τροχοπέδη για το χρηματιστήριο», πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 29 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.