ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριακές διαβουλεύσεις για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τα δύο... στρατόπεδα

09:22 - 12 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Οριακές διαβουλεύσεις για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τα δύο... στρατόπεδα
Με οδηγό το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η ΕΕ ελπίζει πως θα πετύχει συμφωνία και για το φυσικό αέριο.

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη και 10 ημέρες μετά τη συμφωνία για πλαφόν 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο, η Ευρώπη θέλει κάτι αντίστοιχο και με το φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί Ενέργειας έχουν την ευθύνη να αναζητούν ανώτατο όριο τιμής σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη (13/12) και οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο κορυφώνονται.

Η τελευταία πρόταση που απορρίφθηκε ήταν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τώρα αναζητείται μια άλλη τιμή.

Ελλάδα, Βέλγιο και Ιταλία προτιμούν ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο, σημαντικά χαμηλότερο δηλαδή σε τιμή, καθώς θεωρούν πως σε μία τιμή πάνω από 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεν έχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί. Είναι δηλαδή εντελώς ανούσιο.

Από την άλλη μεριά η Γερμανία και η Ολλανδία φοβούνται ότι ένα πιο χαμηλό όριο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες.

Η έλλειψη ενότητας έχει τη δυνατότητα να διαβρώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, δήλωσε στο μεταξύ στο Bloomberg, ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Τζόζεφ Σίκελα.

Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση κατατέθηκε, άλλωστε από την Τσεχία, η οποία πρότεινε μείωση του κόφτη στα 220 ευρώ. Η Τσεχία πρότεινε επίσης τη μείωση του αριθμού των ημερών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του πλαφόν φυσικού αερίου στις πέντε, από δύο εβδομάδες που προβλεπόταν αρχικά.

Ακόμα, όμως, ούτε αυτη η πρόταση μοιάζει ικανή να οδηγήσει σε συμβιβασμό τα δύο "στρατόπεδα". Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σε μία περίοδο μάλιστα που οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν και πάλι, δείχνοντας πως η κρίση δεν έχει περάσει και πρέπει να γίνουν οι σωστές κινήσεις για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.