ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: «Δεν επαναπαυόμαστε» λέει ο Πάουελ για πληθωρισμό και επιτόκια

23:35 - 14 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Fed: «Δεν επαναπαυόμαστε» λέει ο Πάουελ για πληθωρισμό και επιτόκια
Το μήνυμα πως η Federal Reserve δεν πρέπει να επαναπαύεται, έστειλε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν χαμηλότερες πιέσεις στις τιμές δεν είναι αρκετά για την τράπεζα ώστε να αλλάξει ακόμη τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό.

Αρχικά ο Πάουελ ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αποτελούν μία «μείωση καλωσορίσματος», όπως την χαρακτήρισε.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δείχνουν μια ευπρόσδεκτη μείωση του ρυθμού των αυξήσεων των τιμών, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για να πειστούμε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία», δήλωσε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας τους, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι «οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν καλά αγκυρωμένες, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για εφησυχασμό. Η αρμόδια επιτροπή (FOMC) συνεχίζει να βλέπει ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό».

«Οι οικονομικές συνθήκες παρουσιάζουν διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι σημαντικό ότι με την πάροδο του χρόνου “καθρεφτίζουν” τον περιορισμό της πολιτικής», ανέφερε ακόμη ο Πάουελ και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τις επιπτώσεις στη ζήτηση σε τομείς που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια, αλλά χρειάζεται χρόνος για την υπόλοιπη οικονομία».

Ο Πάουελ τόνισε ότι είναι ισχυρή η πεποίθηση στους κόλπους της Fed ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε τα επιτόκια στο τερματικό επίπεδο έως ότου υπάρξει η βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί με σταθερό τρόπο. Για το λόγο αυτό, τόνισε ότι η νομισματική πολιτική μας θα παραμείνει αρκετά περιοριστική. «Το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια, αυτό θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και την εκτίμησή μας ότι η πολιτική μας είναι αρκετά περιοριστική», συμπλήρωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:40 - 14 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.