ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Δικαστική απόφαση «κόντρα» στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

20:25 - 16 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
ΕΕ: Δικαστική απόφαση «κόντρα» στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Την ώρα που Ευρωκοινοβούλιο και ευρωπαϊκοί θεσμοί βαυκαλίζονται με λόγια και υποσχέσεις, ότι θα κτίσουν ανάχωμα στην διαφθορά και στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που φθάνει στις τσέπες ευρωβουλευτών και ευρωπαίων αξιωματούχων, η Δανέζα ευρωβουλευτής της Ομάδας Renew, Karen Melchior (φωτο), κάνει μία απίστευτη αποκάλυψη, με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει, την περασμένη εβδομάδα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι μια διάταξη της Οδηγίας, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που παρείχε στους πολίτες έναν απλό τρόπο πρόσβασης σε πληροφορίες για τους δικαιούχους των εταιρειών ήταν άκυρη.

Υπογραμμίζει ότι, αυτή η διάταξη είχε ενδυναμώσει τους πολίτες και τους δημοσιογράφους, είχε βοηθήσει στην αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και είχε αποκαλύψει τη μεγάλη εμβέλεια των Ρώσων ολιγαρχών στην Ευρώπη.

Η απόφαση ακύρωσής της θέτει το απόρρητο των ιδιοκτητών επιχειρήσεων πάνω από το δημόσιο συμφέρον.

Είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη διαφάνεια που θα βλάψει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στις επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, καταλήγει, είναι σημαντικό να προταθεί μια λύση που να αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες ανησυχίες.

Τα ερωτήματα που υποβάλλει η Δανέζα ευρωβουλευτής «καυτά» και υπέρ το δέον επίκαιρα...

  1. Μπορεί το Κοινοβούλιο να υπολογίζει ότι η Κομισιόν θα υποβάλει νομοθεσία για την αποκατάσταση αυτού του ζωτικού εργαλείου πριν από το τέλος της θητείας;
  2. Πώς σκοπεύει η Κομισιόν να συμβιβάσει το απόρρητο των ιδιοκτητών επιχειρήσεων με το συμφέρον του κοινού να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες;

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.