ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Σύντομη και ρηχή η ύφεση που έρχεται

15:29 - 31 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Σύντομη και ρηχή η ύφεση που έρχεται
Οι μισθοί της Ευρωζώνης αυξάνονται ταχύτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποτρέψει την αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε κροατική εφημερίδα.

«Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται, πιθανότατα με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο», δήλωσε η Λαγκάρντ στην Jutarnji list. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εδραιωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες ή οι μισθοί να έχουν πληθωριστικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Η Λαγκάρντ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ύψος των επόμενων αυξήσεων, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τράπεζα πρέπει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% από το σημερινό περίπου 10%.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι εγχώριες αιτίες που βλέπουμε, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τα δημοσιονομικά μέτρα και τη δυναμική των μισθών, να μην οδηγήσουν σε παγίωση του πληθωρισμού», είπε η Λαγκάρντ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η αναμενόμενη ύφεση της Ευρωζώνης τον χειμώνα, που προκαλείται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, είναι πιθανό να είναι σύντομη και ρηχή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετοι κραδασμοί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.