ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: 36ωρη κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα

19:10 - 05 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Ρωσία: 36ωρη κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την Πέμπτη (5/1) 36ωρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα, την πρώτη μεγάλη εκεχειρία του πολέμου που διαρκεί περισσότερο από 10 μήνες και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες.

Ο Πούτιν διέταξε την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις 6 Ιανουαρίου, ανέφερε το Κρεμλίνο. Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στη Ρωσία και την Ουκρανία, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.

Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος κάλεσε νωρίτερα την Πέμπτη και τις δύο πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία να τηρήσουν τη χριστουγεννιάτικη εκεχειρία.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να θεσπίσει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός στη χώρα από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου 2023 έως τις 24.00 της 7ης Ιανουαρίου , 2023», σημειώνει ο Πούτιν στη διαταγή.

«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθόδοξων πολιτών ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», συμπλήρωσε ο Πούτιν. 

Η Ουκρανία νωρίτερα απέρριψε την έκκληση του Κύριλλου, αν και δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην ανακοίνωση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός.

Ανώτερος βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, χαρακτήρισε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως «προπαγανδιστή πολέμου» που είχε υποκινήσει τη «μαζική δολοφονία» Ουκρανών και τη στρατιωτικοποίηση της Ρωσίας.

«Η δήλωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την “Χριστουγεννιάτικη Εκεχειρία” είναι μια κυνική παγίδα και στοιχείο προπαγάνδας», είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.