ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Ο Πούτιν «πιέζει» κρατικές εταιρείες για περισσότερα μετρητά

11:01 - 06 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Bloomberg: Ο Πούτιν «πιέζει» κρατικές εταιρείες για περισσότερα μετρητά
Να αντλήσει περισσότερα χρήματα από παραγωγούς εμπορευμάτων και κρατικές εταιρείες και να περιορίσει τις μη αμυντικές δαπάνες, σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία αυξάνεται.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, oι προτάσεις περιλαμβάνουν υψηλότερα μερίσματα από κρατικές εταιρείες και εφάπαξ εισφορά από τους παραγωγούς λιπασμάτων και άνθρακα, σύμφωνα με οδηγίες που εκδόθηκαν από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg, η προσπάθεια αυτή αποτελεί μέρος της «κινητοποίησης εσόδων» και προβλέπει επιπλέον δαπάνες 175 δισ. ρουβλίων (2,4 δισ. δολάρια) για την μετεγκατάσταση 100.000 ανθρώπων από τη Χερσώνα στη Ρωσία.

Πιέση στη ρωσική οικονομία

Ο ρωσικός προϋπολογισμός συμπιέζεται όλο και περισσότερο καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και η οικονομία συρρικνώνεται στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων. Τα μερίσματα και η έκτακτη εισφορά που κατέβαλε η Gazprom βοήθησαν να αυξηθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα στα τέλη του περασμένου έτους, προτού οι μεγάλες δεσμεύσεις για δαπάνες τον Δεκέμβριο πιθανότατα θέσουν τον προϋπολογισμό στο κόκκινο.

Κάποια από τα πρόσθετα χρήματα είναι απαραίτητα για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με τον πόλεμο, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το μέγεθος των μερισμάτων ή την εφάπαξ εισφορά, είπαν, καθώς το ποσό θα εξαρτηθεί από το πώς πήγε ο προϋπολογισμός για ολόκληρο το έτος 2022.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.