ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με την… 15η ο Μακάρθι

11:06 - 07 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με την… 15η ο Μακάρθι
Εξελέγη στη 15η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ο Κέβιν Μακάρθι.

Η τελευταία φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ απέτυχε να εκλέξει πρόεδρο στην πρώτη ψηφοφορία ήταν το 1923.

«Είμαι χαρούμενος που τελείωσε», δήλωσε ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους λίγο μετά την τελευταία ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/1).

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των «τραμπιστών ανταρτών» βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 160 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ο Μακάρθι συμφώνησε σε μια απαίτηση των σκληροπυρηνικών σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε βουλευτής θα μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της εξουσίας του όταν θα προσπαθεί να περάσει έναν νόμο για κρίσιμα θέματα περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης της κυβέρνησης, της αντιμετώπισης του επερχόμενου ορίου χρέους των ΗΠΑ και άλλων κρίσεων που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο Μακάρθι κέρδισε τελικά με ψήφους 216-212. Κατάφερε να εκλεγεί με λιγότερες από τις μισές ψήφους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επειδή έξι βουλευτές του ίδιου του κόμματός του δεν ψήφισαν, δεν υποστήριξαν τον Μακάρθι αλλά και δεν ψήφισαν υπέρ ενός άλλου υποψηφίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:46 - 07 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.