ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CEO της UniCredit: Η Ευρώπη μπορεί να γλιτώσει την ύφεση

16:42 - 18 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
CEO της UniCredit: Η Ευρώπη μπορεί να γλιτώσει την ύφεση
Στη λίστα με τους αισιόδοξους εντάσσεται και η UniCredit, αφού υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει την ύφεση.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο CEO της τράπεζας, Andrea Orcel, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου επιβραδύνθηκε για δεύτερο μήνα στο 9,2%.

Επιφυλακτικότητα

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, ο Orcel τόνισε ότι είναι επιφυλακτικός, διότι εξακολουθούν να ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι στην Ευρώπη.

«Δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ο πόλεμος, υπάρχει πάντοτε μία καθυστέρηση στην επίδραση των επιτοκιακών αυξήσεων και επομένως δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα επηρεάσει την οικονομία η ταχεία αύξησή τους, ενώ συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα μία από τις μεγαλύτερες μεταβολές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στις γεωπολιτικές σχέσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε.

Όσα είπε για την ΕΚΤ

Ο Orcel εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έχει «πολύ δύσκολη δουλειά», διότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ανεβάζοντας τα επιτόκια, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η στρατηγική αυτή θα πλήξει την ανάπτυξη.

«Η Ευρώπη έχει διαφορετικού είδους πληθωρισμό από τις ΗΠΑ, είναι κυρίως το κομμάτι της παραγωγής και οφείλεται στην ενέργεια, τα τρόφιμα και επομένως αυτό που προσπαθούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό είναι να καταστείλουν την υπόλοιπη ζήτηση, αλλά προφανώς αυτό έχει δυσανάλογη επιρροή στην οικονομία που βρίσκεται μακριά από αυτά τα προϊόντα», εξήγησε. Επομένως, «ανησυχούσαμε ότι εάν υπάρξει σημαντική σύσφιγξη άνω του 2%, θα μπορούσε να είχε ανεπιθύμητα αποτελέσματα στη συνέχεια», κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.