ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλά νέα από τη Fed: Έρχονται ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων

23:29 - 20 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Καλά νέα από τη Fed: Έρχονται ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων
Την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση προανήγγειλε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Κρίστοφερ Γουόλερ, επικαλούμενος «καλά νέα». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η Fed προχωρούσε σε ισχυρές αυξήσεις της τάξεως του 0,50% και του 0,75%.

Η υποστήριξη πιο ήπιων αυξήσεων από τον Γουόλερ αποκτά μεγαλύτερη αξία, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα «γεράκια» της Fed και κορυφαίο υποστηρικτή των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων. Πλέον κάνει λόγο για αποκλιμάκωση, μετά και τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

«Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπάρχει μικρή αναταραχή μπροστά, επομένως προς το παρόν υποστηρίζω μια αύξηση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC)», που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Γουόλερ, με τα σχόλιά του να ετοιμάζονται για παράδοση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι επερχόμενες κινήσεις, σε συνδυασμό με μια αναμενόμενη συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού, αφήνουν την κεντρική τράπεζα «αρκετά κοντά» σε ένα επιτόκιο «αρκετά περιοριστικό» ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Καθώς το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων-στόχων πλησιάζει το 5%, και με τον πληθωρισμό που αναμένεται να μειωθεί στο 3% ή στο 3,5% κατά τη διάρκεια του έτους, «αυτά είναι περιοριστικά πραγματικά επιτόκια», τόνισε ο Γουόλερ.

Παραμένει, ωστόσο, «επιφυλακτικός» σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και αναμένει ότι θα χρειαστεί «συνεχής σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» για να επιστρέψει ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον στόχο του 2% της Fed.

Προειδοποίησε επίσης για μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι η Fed πρέπει να «προφυλαχθεί από ενδεχόμενη εκ νέου ανοδική πορεία» του πληθωρισμού και ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» να κερδίσει την εμπιστοσύνη σε αυτό το μέτωπο.

Σημείωσε ότι τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας, από τη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών έως τη μείωση της μεταποιητικής παραγωγής, συνάδουν με την ελπίδα της Fed να περιορίσει τη συνολική ζήτηση χωρίς να την περιορίσει εντελώς. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο Γουόλερ, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στο πολυετές χαμηλό του 3,5%.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να πετύχουμε τον στόχο μας του 2% για τον πληθωρισμό ... Είμαι προσεκτικός με τα πρόσφατα καλά νέα» που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός και οι μισθοί συνεχίζουν να μετριάζονται, πρόσθεσε. «Αλλά είναι καλά νέα. Έχουμε σημειώσει πρόοδο. Πριν από έξι μήνες, όταν ο πληθωρισμός κλιμακωνόταν και η οικονομική παραγωγή είχε ισοπεδωθεί, είπα ότι ήταν αρκετά εύλογο να σημειωθεί πρόοδος στον πληθωρισμό χωρίς να βλάψει σοβαρά την αγορά εργασίας. Μέχρι στιγμής, το καταφέραμε και παραμένω αισιόδοξος ότι αυτή η πρόοδος μπορεί να συνεχιστεί», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Fed προχώρησε σε μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,75% το 2022 για να ωθήσει το επιτόκιο-στόχο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων από σχεδόν 0% σε ένα εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:53 - 20 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.