ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρόν-Σολτς: Μπορούν να επιδιορθώσουν την «ατμομηχανή» για «επανίδρυση» της Ευρώπης;

18:22 - 22 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Μακρόν-Σολτς: Μπορούν να επιδιορθώσουν την «ατμομηχανή» για «επανίδρυση» της Ευρώπης;
Η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης, δήλωσε την Κυριακή ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία του στη Σορβόννη, με την ευκαιρία της 60ης επετείου της συνθήκης συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών.

Στην επέτειο των 60 χρόνων φιλίας που τις καθιέρωσε ως «την ατμομηχανή της Ευρώπης» Γερμανία και Γαλλία έχουν διαφορετική οπτική. Η φιλία μοιάζει να έχει ξεφουσκώσει λόγω των νέων διαφωνιών ανάμεσα στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κυρίως στα θέματα ενέργειας και άμυνας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικαλέστηκε ιδιαίτερα την ανάγκη «να οικοδομηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο», να ενθαρρυνθούν «η καινοτομία και οι τεχνολογίες του αύριο» και να ευνοηθεί μια «Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να αναλάβει πλήρως της ευθύνες της ως γεωπολιτικής δύναμης, σε ό,τι αφορά την άμυνα, το διάστημα και τη διπλωματία».

«Το μέλλον» της Ευρώπης βασίζεται στη γαλλογερμανική «ατμομηχανή», τόνισε από τη μεριά του ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

«Το μέλλον, όπως συνέβαινε και με το παρελθόν, βασίζεται στη συνεργασία των δύο χωρών μας, ως ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε τον «γαλλογερμανικό κινητήρα» «μηχανή συμβιβασμού» που επιτρέπει «να μεταμορφώνονται οι διαμάχες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε συγκλίνουσα δράση».

Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, δεσμεύθηκε ακόμα ο Γερμανός καγκελάριος.

Παρά τις δηλώσεις, πάντως, υπάρχει ξεκάθαρη απόσταση στις απόψεις των δύο ηγετών για το προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη από εδώ και στο εξής.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:27 - 22 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.