ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάπας Φραγκίσκος: Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία, αλλά όχι έγκλημα

13:50 - 25 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Πάπας Φραγκίσκος: Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία, αλλά όχι έγκλημα
Ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τους νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία ως «άδικους», λέγοντας ότι ο Θεός αγαπά όλα τα παιδιά του όπως είναι και κάλεσε τους καθολικούς επισκόπους που υποστηρίζουν τους νόμους να καλωσορίσουν τους LGBTQ στην εκκλησία.

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα», είπε ο Φράνσις σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Ο Πάπας αναγνώρισε ότι οι καθολικοί επίσκοποι σε ορισμένα μέρη του κόσμου υποστηρίζουν νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία ή κάνουν διακρίσεις κατά της LGBTQ κοινότητας, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι πρόκειται για «αμαρτία, αλλά όχι έγκλημα».

Περίπου 67 χώρες παγκοσμίως ποινικοποιούν τη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, 11 από τις οποίες μπορούν ή επιβάλλουν τη θανατική ποινή, σύμφωνα με το The Human Dignity Trust, το οποίο εργάζεται για τον τερματισμό τέτοιων νόμων. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, συμβάλλουν στην παρενόχληση, τον στιγματισμό και τη βία κατά των LGBTQ ατόμων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα ζητήσει να τερματιστούν οι νόμοι που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, λέγοντας ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και την ελευθερία από διακρίσεις και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις των χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου.

Κηρύσσοντας τέτοιους νόμους «άδικους», ο Φραγκίσκος είπε ότι η Καθολική Εκκλησία μπορεί και πρέπει να εργαστεί για να τους βάλει τέλος. «Πρέπει να το κάνει αυτό. Πρέπει να το κάνει αυτό», τόνισε.

Ανέφερε την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας λέγοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και σεβαστοί και ότι δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται ή να υφίστανται διακρίσεις.

«Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και ο Θεός μας αγαπά όπως είμαστε και για τη δύναμη που ο καθένας μας αγωνίζεται για την αξιοπρέπειά του», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στο AP.

Επικρίσεις της LGBTQ κοινότητας για τη στάση του

Το 2019, ο Πάπας Φραγκίσκος αναμενόταν να εκδώσει μια δήλωση κατά της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας κατά τη διάρκεια συνάντησης με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεξήγαγαν έρευνα για τις επιπτώσεις τέτοιων νόμων και των λεγόμενων «θεραπειών μετατροπής». Τελικά, ο Πάπας δεν συναντήθηκε με τις ομάδες, οι οποίες αντ' αυτού συναντήθηκαν με τον Νο. 2 του Βατικανού, ο οποίος επιβεβαίωσε «την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου και την εναντίωση σε κάθε μορφή βίας».

Πλέον, λέει ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ εγκλήματος και αμαρτίας όσον αφορά την ομοφυλοφιλία.

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα», είπε. «Δεν είναι έγκλημα. Ναι, αλλά είναι αμαρτία. Ωραία, αλλά πρώτα ας κάνουμε τη διάκριση μεταξύ αμαρτίας και εγκλήματος», συμπλήρωσε.

Παρά την προσέγγισή του αυτή, ο Πάπας Φραγκίσκος επικρίθηκε από την καθολική LGBTQ κοινότητα για ένα διάταγμα του 2021 από το γραφείο δόγματος του Βατικανού ότι η εκκλησία δεν μπορεί να ευλογεί τα ομόφυλα συνδικάτα «επειδή ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.