ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το…ξέκοψε για πυρομαχικά στην Ουκρανία ο Λούλα- Νέα «ψυχρολουσία» Σολτς

10:11 - 31 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Το…ξέκοψε για πυρομαχικά στην Ουκρανία ο Λούλα- Νέα «ψυχρολουσία» Σολτς
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε τη Δευτέρα (30/1) ότι η Μόσχα έκανε λάθος εισβάλλοντας στην Ουκρανία, αλλά μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς δεν καταδίκασε τη ρωσική επίθεση.

Ήταν η τρίτη φορά στην περιοδεία του στη Νότια Αμερική που ο Σολτς απέτυχε να συγκεντρώσει ισχυρή υποστήριξη για την ουκρανική πολεμική προσπάθεια.

«Νομίζω ότι η Ρωσία έκανε λάθος να εισβάλει στο έδαφος μιας άλλης χώρας, άρα η Ρωσία κάνει λάθος», είπε ο Λούλα στους δημοσιογράφους.

«Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι όταν ένας δεν το κάνει (να πολεμήσει), δύο δεν θα πολεμήσουν. Πρέπει να θέλεις ειρήνη», είπε, προσθέτοντας ότι έχει ακούσει πολύ λίγα από κάθε πλευρά για την εξεύρεση ειρηνικού τερματισμού του πολέμου.

Ο Λούλα είπε ότι η Βραζιλία δεν θα παράσχει πυρομαχικά στην Ουκρανία για γερμανικής κατασκευής αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, όπως φέρεται να ζήτησε η Γερμανία.

Σε κοινή δήλωση των δύο κυβερνήσεων που εκδόθηκε αργότερα, ωστόσο, ανέφερε ότι «εξέφρασαν τη λύπη τους για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και την προσάρτηση τμημάτων της επικράτειάς της ως κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Νωρίτερα, και οι ηγέτες της Αργεντινής και της Χιλής διέψευσαν τις γερμανικές ελπίδες ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία κατά τις επισκέψεις του Σολτς εκεί, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες διαφορές μεταξύ της Δύσης και των συμμάχων της σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Στην περιοδεία του, ο Σολτς προσπάθησε να τονίσει την ενότητα, σημειώνοντας ότι και οι τρεις χώρες που επισκέπτεται - Αργεντινή, Χιλή και Βραζιλία - καταδίκασαν την εισβολή της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι.

Σε αντίθεση με τον Λούλα, οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Χιλής καταδίκασαν τουλάχιστον ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή.

Ο Λούλα είπε ότι η Βραζιλία θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, καθώς η χώρα του δεν έχει πάρει θέση.

Η Κίνα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε, τις οποίες θα συζητήσει σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Πεκίνο τον Μάρτιο.

Σολτς: Δεν μπορεί να επιβληθεί συμφωνία ειρήνης στους Ουκρανούς

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι δεν μπορεί να κλειστεί συμφωνία ειρήνης χωρίς τους Ουκρανούς ή να τους επιβληθεί.

Επεσήμανε επίσης πως η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.