ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Green Deal: Για μία Ευρώπη... ανταγωνιστική με ΗΠΑ και Κίνα

19:04 - 01 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Green Deal: Για μία Ευρώπη... ανταγωνιστική με ΗΠΑ και Κίνα
Xαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ανακατεύθυνση κοινοτικών κονδυλίων και γρηγορότερες εγκρίσεις των «πράσινων» projects, περιλαμβάνει το σχέδιο της Κομισιόν για πράσινη τεχνολογική ανάπτυξη.

Με την Κίνα απέναντι, αλλά και τις ΗΠΑ να ρίχνουν πολύ κρατικό χρήμα στους τεχνολογικούς κολοσσούς η Ευρώπη αναζητά τρόπους για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την Τετάρτη (1/2) το «Πράσινο Σχέδιο» που προτείνει η Κομισιόν και έχει διπλό στόχο. Να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα.

«Είμαστε ανταγωνιστικοί. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε ισότιμο παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Κομισιόν προτείνει τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, σε προσωρινή βάση, έως το τέλος του 2025. Αναγνωρίζει, βέβαια, ότι δεν θα μπορέσουν όλες οι χώρες να προσφέρουν επιδοτήσεις στον ίδιο βαθμό με τη Γαλλία ή την Γερμανία.

Βραχυπρόθεσμα, οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα 225 δισ. ευρώ των δανείων που έχουν απομείνει στο ύψους 800 δισ. ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε η Φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. θα ανακατευθύνει περίπου 250 δισ. ευρώ από το RepowerEU, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων τους. «Ξεφορτωθήκαμε εντελώς την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Εγινε πολύ γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό  είναι καλό», εξήγησε.  

Η Κομισιόν ελπίζει οι χώρες-μέλη να στηρίξουν το σχέδιό της στη Σύνοδο της 19ης Φεβρουαρίου.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1620746760279805952}

Κάποιες χώρες έχουν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες τους με σημεία του σχεδίου, κυρίως με τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, με δεδομένο ότι οι μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από τις υπόλοιπες.

Τους επόμενους μήνες, η Κομισιόν θα προτείνει το Net-Zero Industry Act, που θα διευθετήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και θα εναρμονίζει τα στάνταρ στην Ε.Ε.. Το Critical Raw Materials Act θα προωθεί την εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση σε τοπικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για τις σπάνιες γαίες και το λίθιο, που αποτελούν κρίσιμες πρώτες ύλες για την πράσινη μετάβαση.

Η Κομισιόν θέλει, επίσης, περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και συνεργασίες, ώστε να κάνει την εφοδιαστική αλυσίδα πιο ανθεκτική και να ανοίξει αγορές για τα πράσινα προϊόντα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.