ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Μειώνει στο 25% την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ

23:22 - 06 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Goldman Sachs: Μειώνει στο 25% την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ
Υποχωρεί ο κίνδυνος για ύφεση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων της Goldman Sachs, καθώς η αγορά εργασίας στη χώρα δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα και το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται αισθητά.

Η ομάδα της Goldman με επικεφαλής τον Γιαν Χάτζιους υποβάθμισε την εκτίμησή της για την πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες στο 25% από 35%. Αντίθετα, η έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους τον περασμένο μήνα έδειξε μια πιθανότητα 65% για ύφεση μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

«Η συνεχιζόμενη ισχύς της αγοράς εργασίας και τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στις επιχειρηματικές έρευνες υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος για βραχυπρόθεσμη ύφεση έχει μειωθεί σημαντικά», αναφέρει ο Χάτζιους.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, πολύ πάνω από τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Ακόμη, η Goldman Sachs υπογραμμίζει την ταχεία επιβράδυνση του πληθωρισμού και του ρυθμού αύξησης των μισθών προς ένα επίπεδο που είναι συμβατό με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό στο 2%.

Σύμφωνα με τον Χάτζιους, το οutlook υποστηρίζει την εκτίμηση της Fed ότι η λεγόμενη «ομαλή προσγείωση» είναι εφικτή για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς και την τάση για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Μάρτιο, όσο και τον Μάιο.

Η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη σε άλλες μεγάλες οικονομίες θα είναι επίσης ευνοϊκός παράγοντας για τις ΗΠΑ, σημειώνει η Goldman, προβλέποντας ότι η ζώνη του ευρώ θα αποφύγει την ύφεση και η Κίνα θα ανακάμψει γρήγορα.

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ανθεκτικότητα της οικονομίας «θα πρέπει να προσφέρει στήριξη στα κυκλικά στοιχεία ενεργητικού», υποστηρίζει ο Χάτζιους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.