ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ιρλανδία καταργεί καθεστώς βίζας για πλούσιους επενδυτές

23:14 - 14 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Η Ιρλανδία καταργεί καθεστώς βίζας για πλούσιους επενδυτές
Η Ιρλανδία πρόκειται να καταργήσει το πρόγραμμα βίζας επενδυτών, που παρείχε δικαιώματα μετανάστευσης σε πλούσιους ξένους οι οποίοι επενδύουν τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, δήλωσε την Τρίτη (14/2) η κυβέρνηση της χώρας λόγω της κριτικής που δέχεται για τέτοια προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα επενδυτών μεταναστών της Ιρλανδίας, το οποίο παρείχε επίσης βίζα σε όσους δωρίζουν 500.000 ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, έχει επιθεωρήσει επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σάιμον Χάρις.

Σύμφωνα με το Reuters, παρόλο που το σύστημα δεν παρείχε διαβατήρια, οι επενδυτές και τα ορισμένα μέλη της οικογένειας μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια διαμονής στην Ιρλανδία.

Ο Χάρις είπε ότι η απόφαση για το κλείσιμο του συστήματος έλαβε υπόψη μελέτες διεθνών φορέων όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πέρυσι κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να τερματίσουν τα εθνικά προγράμματα πώλησης ιθαγένειας σε επενδυτές, τα οποία θεωρούσε από καιρό ως κίνδυνο για την ασφάλεια.

Περίπου 1.500 υποθέσεις που αναμένουν έγκριση για το ιρλανδικό πρόγραμμα, το οποίο ήταν δημοφιλές στους Κινέζους επενδυτές, θα εξεταστούν, πρόσθεσε ο Χάρις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.