ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Προωθείται απαγόρευση αγαθών που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία

12:29 - 17 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
ΕΕ: Προωθείται απαγόρευση αγαθών που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία
Με πρόταση Κανονισμού, που παρουσίασε η Κομισιόν στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, επιδιώκεται η απαγόρευση προϊόντων που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής εργασίας, στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αναφέρει Ενημερωτικό Εγγραφο της Ευρωβουλής, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες.

Οπως τονίζεται, η προτεινόμενη νομοθεσία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας παγκοσμίως.

Η πρόταση καλύπτει όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ, δηλαδή τόσο τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ για εγχώρια κατανάλωση και για εξαγωγή, όσο και τα εισαγόμενα αγαθά.

Οι διατάξεις της πρότασης θα εφαρμόζονται σε προϊόντα οποιουδήποτε τύπου, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών τους, ανεξαρτήτως κλάδου .

Τα κράτη μέλη θα είναι υπεύθυνα για την επιβολή των διατάξεων του κανονισμού.

Οι εθνικές αρχές τους θα εξουσιοδοτηθούν να αποσύρουν προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία από την αγορά της ΕΕ, μετά από έρευνα.

Οι τελωνειακές αρχές θα εντοπίζουν και θα σταματούν τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία στα σύνορα της ΕΕ.

Στο Κοινοβούλιο, ο φάκελος παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO).

Εισηγήτρια ορίστηκε η Maria Manuel Leitão Marques.

Ολο το Ενημερωτικό Εγγραφο στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.