ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: Ο πόλεμος θα διαγράψει $190 δισ. από την οικονομία

19:09 - 17 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Ρωσία: Ο πόλεμος θα διαγράψει $190 δισ. από την οικονομία
Απώλειες στο ΑΕΠ ύψους 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα καταγράψει η οικονομία της Ρωσίας έως το 2026 λόγω που πολέμου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, ακόμη και καθώς η Ρωσία κατέγραψε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης στο τέλος του 2022, η πτώση της για ολόκληρο το έτος είναι μικρότερη του κατά σχεδόν 10% που προβλεπόταν ένα μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η πτώση πιθανώς εντάθηκε το τελευταίο τρίμηνο σε ετήσιους όρους και μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη στην αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. 

«Το αποτέλεσμα των κυρώσεων παρατείνεται», δήλωσε ο Oleg Vyugin, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. «Και η διαδικασία των κυρώσεων δεν έχει τελειώσει. Εισάγονται όλο και περισσότερες νέες κυρώσεις».

«Μεγάλες χώρες με έλεγχο κρίσιμων πόρων, ικανά στελέχη χάραξης οικονομικής πολιτικής και με ισχυρούς συμμάχους δεν πρόκειται να καταρρεύσουν μπροστά σε ακόμη και πολύ αυστηρές κυρώσεις»,  σημείωσε ο οικονομολόγος Alexander Isakov σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, η δουλειά της Ρωσίας θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη φέτος, καθώς η ρωσική κυβέρνηση αγωνίζεται να αποτρέψει την κατάρρευση των εσόδων από το πετρέλαιο και αυξάνει τις δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα, σε μια εποχή που η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών πλήττει την αγορά εργασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.