ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απομακρύνεται το σενάριο ύφεσης για την Ευρωζώνη-Ο ρόλος του πληθωρισμού Κύριο

15:03 - 25 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Απομακρύνεται το σενάριο ύφεσης για την Ευρωζώνη-Ο ρόλος του πληθωρισμού
Όλο και περισσότερο φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η κατάρρευση της οικονομίας ήταν το βασικότερο σενάριο για μεγάλους οίκους.

Η έρευνα της οικονομικής συγκυρίας της S&P Global, έδειξε ότι τον Φεβρουάριο υπήρξε σημαντική  ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών, στον οποίο αντιστοιχούν πάνω από τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, ενώ και η μεταποιητική παραγωγή πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης και στους δύο τομείς.

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνολικά αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το 2022.

Οικονομία των ΗΠΑ

Για την αμερικανική οικονομία, η έρευνα της S&P Global έδειξε μία τάση σταθεροποίησης τον Φεβρουάριο, με τον τομέα των υπηρεσιών να καταγράφει μία ελαφρά αύξηση της δραστηριότητας και την απασχόληση να συνεχίζει να αυξάνεται.

Ωστόσο, αν και οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται θετικοί, η Morgan Stanley αναφέρει ότι η προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί, αλλά μπορεί να αργήσει να εμφανιστεί.

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο 

Ο πληθωρισμός, έδειξε σημάδια αντίστασης τον Ιανουάριο, καταγράφοντας οριακή μόνο πτώση στο 6,4% από 6,5% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε 0,5% που ήταν και η μεγαλύτερη των τριών τελευταίων μηνών.

Αυτό, οδήγησε τους επενδυτές να αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για το τελικό ύψος του επιτοκίου της Fed, το οποίο προβλέπουν τώρα ότι θα φθάσει αρκετά πάνω από το 5%, σε ένα εύρος από το 5,25% έως το 5,5%.

Για τους αναλυτές, η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι παρόμοια, αφού παρά τη μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 8,6% τον Ιανουάριο από 9,2% τον Δεκέμβριο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και των νωπών τροφίμων, συνεχίζει να αυξάνεται.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζουν συχνά την ανησυχία τους για τον δομικό πληθωρισμό και η αγορά προβλέπει τώρα ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα φθάσει στο 3,75% από 2,5% που είναι σήμερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.