ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου: Στις 9 Μαρτίου νέες συνομιλίες με Σουηδία-Φινλανδία για ΝΑΤΟ

12:39 - 27 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Τσαβούσογλου: Στις 9 Μαρτίου νέες συνομιλίες με Σουηδία-Φινλανδία για ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τη Δευτέρα (27/2) ότι οι συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ θα επαναληφθούν στις 9 Μαρτίου, μετά την αναστολή τους τον Ιανουάριο εξαιτίας των διαδηλώσεων με κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Η Τουρκία είχε προηγουμένως ακυρώσει τριμερή συνάντηση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αφού ο Ράσμους Παλούνταν, αρχηγός του δανικού ακροδεξιού πολιτικού κόμματος Hard Line, έκαψε αντίγραφο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο.

«Οι συνάδελφοί μου θα παραστούν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, είπε ότι η Σουηδία εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει του μνημονίου που υπεγράφη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, παρόλο που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι είπαν ότι η Στοκχόλμη έχει αλλάξει τη νομοθεσία της.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε δει ικανοποιητικά βήματα από τη Σουηδία για την εφαρμογή του μνημονίου της Μαδρίτης», είπε ο Τσαβούσογλου. «Δεν είναι δυνατόν να πούμε “ναι” στην προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν δούμε αυτά τα βήματα».

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση πέρυσι για ένταξη στην αμυντική συμμαχία του Βορείου Ατλαντικού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Σουηδία ειδικότερα αντιμετώπισε απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι φιλοξενεί - κατά την ίδια - μέλη τρομοκρατικών ομάδων και ζήτησε την έκδοσή τους ως ένα βήμα για να δώσει το «πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα γίνουν μέλη της συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πρόκειται να διεξαχθεί στις 11 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.

Ενώ η Άγκυρα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δεν έχει δώσει καμία διαβεβαίωση ότι θα πράξει το ίδιο και για τη Σουηδία μέχρι τότε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:44 - 27 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.