ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Προβλέπει ύφεση φέτος σε Γερμανία, Ιταλία- Γλυτώνει η ευρωζώνη Κύριο

10:21 - 02 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Fitch: Προβλέπει ύφεση φέτος σε Γερμανία, Ιταλία- Γλυτώνει η ευρωζώνη
Όλα δείχνουν πως η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση το 2023, ωστόσο η Γερμανία και η Ιταλία στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό θα δουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Πιο αναλυτικά, ο  επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, James McCormack, εκτίμησε μιλώντας στο Bloomberg, ότι η επερχόμενη ύφεση σε Γερμανία και Ιταλία δεν θα είναι σοβαρή.

Ωστόσο, όπως σημείωσε «η ύφεση είναι σημαντική από μόνη της» ενώ πρόσθεσε ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε μια τέτοια συρρίκνωση. Στο μεταξύ, προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και η αμερικανική οικονομία θα κληθεί να περάσει ένα μεγάλο test και έναν ήπιο κίνδυνο ύφεσης.

Παραμένοντας στην αμερικανική οικονομία, ο McCormack εκτιμά ότι η Federal Reserve πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,5%, από το εύρος του 4,5%-4,75%. Η Fitch πρόκειται να εκδώσει μια νέα έκθεση στην οποία θα αναλύει την  πρόβλεψη αυτή, αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch θεωρεί ότι η χώρα που διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας είναι το Πακιστάν, καθώς παλεύει με πληθωρισμό πάνω από 30% και προσπαθεί να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης ύψους 6,5 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον αναλυτή, πρόκειται για την πιο κρίσιμη περίπτωση που παρακολουθεί αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη, οι προοπτικές για την Αίγυπτο, εξαρτώνται από την ικανότητα εξασφάλισης εξωτερικής χρηματοδότησης, πιθανότατα από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην περιοχή του Κόλπου, είπε ο McCormack.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.