ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Νέα μείωση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

17:04 - 02 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Νέα μείωση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκε και πάλι την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας τη σταθερή ισχύ της αγοράς εργασίας που θα μπορούσε να κρατήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο δρόμο της αύξησης των επιτοκίων.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 190.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη (2/3) το υπουργείο Εργασίας. Ήταν η έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα που οι απαιτήσεις παρέμειναν κάτω από τις 200.000. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 195.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι οι απολύσεις υψηλόβαθμων στελεχών, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, με οικονομολόγους και πολιτικούς να λένε ότι αυτές οι εταιρείες έκαναν υπερβολικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν ήταν αντιπροσωπευτικές της συνολικής οικονομίας. Οι οικονομολόγοι εικάζουν επίσης ότι τα πακέτα απολύσεων εμπόδιζαν ορισμένους απολυμένους εργαζομένους από την υποβολή αξιώσεων.

«Είναι πιθανό οι αρχικές αξιώσεις να μην καλύπτουν πλήρως τις απολύσεις υψηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων που μπορεί να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδόματα ανεργίας με βάση την απόλυση ή να μην υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα για κάποιο άλλο λόγο», δήλωσε η Βερόνικα Κλαρκ, οικονομολόγος στη Citigroup στο New. York.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός αύξησαν τις πιθανότητες η Fed να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον άλλες τρεις φορές φέτος αντί για δύο φορές. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 450 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάρτιο από σχεδόν μηδέν σε εύρος 4,50%-4,75%, με το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα βοήθειας μειώθηκε κατά 5.000 σε 1,655 εκατομμύριο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 18 Φεβρουαρίου, έδειξε επίσης η έκθεση αποζημιώσεων.

Το ποσοστό ανεργίας στο 3,4% τον Ιανουάριο ήταν το χαμηλότερο σε περισσότερα από 53 χρόνια. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ισχυρή αύξηση της απασχόλησης τον Φεβρουάριο, αν και ο ρυθμός πιθανότατα επιβραδύνθηκε από τις 517.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.