ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 4% «βλέπει» τα επιτόκια της ΕΚΤ η Morgan Stanley

15:37 - 03 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Στο 4% «βλέπει» τα επιτόκια της ΕΚΤ η Morgan Stanley
Στο 4% αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, καθώς θεωρούν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί πιο υψηλά από όσο αναμενόταν.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει πλέον ότι το λεγόμενο τελικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 4% από το 3,25% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) σε καθεμία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της, ενώ στη συνέχεια θα μειώσει ρυθμό με αυξήσεις της τάξεως των 25 μ.β. (0,25%).

«Η κορύφωση του δομικού πληθωρισμού σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο συνιστά καταλύτη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ στους επόμενους μήνες», ανέφεραν στο σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της Morgan Stanely, με επικεφαλής τον Jens Eisenschmidt.

«Η νέα μας εκτίμηση για τον πληθωρισμό βλέπει την ΕΚΤ να βρίσκεται αντιμέτωπη με την αύξηση του δομικού μέτρου στη συνεδρίαση του Μαΐου», τονίζουν.

Παρόμοια άποψη υιοθετούν και οι οικονομολόγοι της Barclays, αφού σε δικό τους σημείωμα ανέφεραν επίσης ότι αναμένουν πλέον αυξήσεις 50 μ.β. στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο και τον Μάιο και 25 μ.β. σε εκείνες τον Ιούνιο και Ιούλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.