ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σφραγίζει» τους Nord Stream η Ρωσία-Καμία διάθεση για άμεση επισκευή

17:16 - 03 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
«Σφραγίζει» τους Nord Stream η Ρωσία-Καμία διάθεση για άμεση επισκευή
Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream της Ρωσίας που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές πρόκειται να σφραγιστούν και να τεθούν σε αχρηστία, καθώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την επισκευή ή την επανενεργοποίησή τους, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν τα ρωσικά σχέδια.

Ο Nord Stream 1 και ο Nord Stream 2, ο καθένας από τους οποίους αποτελείται από δύο σωλήνες, κατασκευάστηκαν από τη ρωσική κρατική Gazprom για την άντληση 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Τρεις από τους σωλήνες έσπασαν από ανεξήγητες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο και ένας από τους σωλήνες Nord Stream 2 παραμένει άθικτος.

Όμως, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν ήδη «παγώσει» τη χρήση του Nord Stream 1 και εμπόδισαν το δίδυμό του, που επικρίθηκε από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο ότι αυξάνει την εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, να τεθεί σε λειτουργία.

Η Gazprom είπε ότι είναι τεχνικά δυνατό να επισκευαστούν οι σπασμένοι σωλήνες, αλλά δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια είπαν ότι η Μόσχα δεν βλέπει προοπτικές οι σχέσεις με τη Δύση να βελτιωθούν αρκετά στο άμεσο μέλλον ώστε να χρειαστούν οι αγωγοί.

Η Ευρώπη μείωσε δραστικά τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο, ενώ οι εξαγωγές της Gazprom, που ελέγχεται από το κράτος, εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σχεδόν μειώθηκαν στο μισό το 2022 για να φτάσουν στο μετασοβιετικό χαμηλό των 101 bcm.

Το βλέμμα στο μέλλον

Ρωσική πηγή είπε ότι η Ρωσία δεν βλέπει μέλλον στη χρήση τους, ενώ δύο άλλοι ανέφεραν ότι, ενώ δεν υπήρχε πλάνο για την επισκευή των σπασμένων αγωγών, θα συντηρούνταν τουλάχιστον για πιθανή επανενεργοποίηση στο μέλλον.

Μια άλλη πηγή που γνωρίζει τα σχέδια επιβεβαίωσε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάζουν το ενδεχόμενο διατήρησής τους σε καλή κατάσταση.

Αυτό πιθανότατα θα σήμαινε τη σφράγιση των σπασμένων άκρων και την τοποθέτηση μιας επικάλυψης στους σωλήνες για την αποφυγή περαιτέρω διάβρωσης από το θαλασσινό νερό.

Μία από τις ρωσικές πηγές είπε ότι, εάν το θαλάσσιο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για να αντισταθμίσει ορισμένες από τις ρωσικές προμήθειες της γίνει πολύ πιο ακριβό, η Ευρώπη μπορεί και πάλι να είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερα από τη Ρωσία.

Εκπρόσωπος της γερμανικής E.ON, η οποία κατέχει επίσης μερίδιο στη Nord Stream AG, δήλωσε: «Από όσο γνωρίζουμε ως μέτοχος μειοψηφίας, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, είτε υπέρ είτε κατά της αποκατάστασης της γραμμής».

Η Μόσχα υποστήριξε, χωρίς να παρέχει στοιχεία, ότι η Δύση ήταν πίσω από τις εκρήξεις. Τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος απέρριψε ως «πλήρη μυθοπλασία» μια ανάρτηση ιστολογίου του Αμερικανού ερευνητή δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς που ισχυριζόταν ότι η Ουάσιγκτον ήταν υπεύθυνη.

Οι έρευνες από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:37 - 03 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.