ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Αναπόφευκτη η σύγκρουση με τις ΗΠΑ αν δεν «μαζευτούν»

20:03 - 07 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Κίνα: Αναπόφευκτη η σύγκρουση με τις ΗΠΑ αν δεν «μαζευτούν»
Για αύξηση της έντασης στις διμερείς σχέσεις κατηγόρησε σήμερα (7/3) τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ.

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν δεν αλλάξουν προσέγγιση, οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου θα οδηγηθούν σε «σύγκρουση και αναμέτρηση».

«Ο τρόπος που προσλαμβάνεται η Κίνα και οι απόψεις για αυτή στις ΗΠΑ έχουν σοβαρή στρέβλωση», δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «βλέπει την Κίνα ως τον βασικό ανταγωνιστή της και τη σοβαρότερη γεωπολιτική πρόκληση γι’ αυτήν. Αυτό είναι σαν το πρώτο κουμπί στο πουκάμισο που φοράς λάθος». 

Συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική, ο ίδιος σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ τρέφουν τη φιλοδοξία να γίνουν σπουδαίες ξανά», ωστόσο τόνισε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να αντιμετωπίζουν με πιο ανοιχτόμυαλο τρόπο την ανάπτυξη άλλων χωρών».

«Η αποτροπή και ο περιορισμός δεν θα κάνουν σπουδαία την Αμερική. Δεν θα σταματήσουν το ξανάνιωμα της Κίνας», πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια, οι δύο μεγάλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν τριβές στις σχέσεις τους, κυρίως σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη μεταχείριση των μειονοτικών μουσουλμάνων Ουιγούρων, την ανισορροπία των ισοζυγίων εμπορικών συναλλαγών, την υπόθεση της Ταϊβάν, την κυριαρχία στο πεδίο της τεχνολογίας και τις κατηγορίες για κατασκοπεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.