ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιλερουά (ΕΚΤ): Τέλη 2024-αρχές 2025 ξανά στο 2% ο πληθωρισμός

13:15 - 09 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Βιλερουά (ΕΚΤ): Τέλη 2024-αρχές 2025 ξανά στο 2% ο πληθωρισμός
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% μεταξύ τέλους 2024 και αρχής 2025, είπε το μέλος της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα για τη νομισματική πολιτική.

Ο Γάλλος τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι θα κάνουν «ό,τι χρειάζεται» για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, απηχώντας τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και ουσιαστικά υποσχέθηκε άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα αύξηση στις 16 Μαρτίου, αλλά οι επενδυτές περιμένουν μια ακόμη μεγαλύτερη κίνηση, δεδομένων των «φτωχών» στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο δομικός πληθωρισμός αντιστραφεί και αρχίσει να πέφτει προς τον στόχο του 2% της τράπεζας.

Ο Βιλερουά είπε επίσης ότι η κορύφωση του πληθωρισμού στη Γαλλία θα έρθει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τα επιτόκια, αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό», είπε, προσθέτοντας: «Η κορύφωση θα φτάσει αυτό το εξάμηνο και μετά ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο μισό μέχρι το τέλος του έτους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.