ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκατομμύρια Γάλλοι στους δρόμους ενάντια στο συνταξιοδοτικό του Μακρόν

21:14 - 11 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Εκατομμύρια Γάλλοι στους δρόμους ενάντια στο συνταξιοδοτικό του Μακρόν
Η Γαλλία συμπληρώνει σήμερα Σάββατο (11/3) την έβδομη σερί ημέρα διαδηλώσεων κατά των σχεδίων για συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με τις απεργίες να επηρεάζουν κατά βάση τα διυλιστήρια, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις αποκομιδές απορριμμάτων.

Ένας μεγάλος συνασπισμός γαλλικών συνδικάτων, που επιδεικνύει μεγάλη ενότητα από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζει ότι θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, της οποίας βασικό μέτρο είναι η διετής παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έως και 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 200 πορείες σε όλη τη χώρα, ενώ η Γερουσία συνεχίζει να επανεξετάζει τη μεταρρύθμιση, με πιθανή ψηφοφορία επί του κειμένου από το κοινοβούλιο να αναμένεται μέχρι το βράδυ της Κυριακής (12/9) .

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 π.μ. (09:00 GMT) στους δρόμους μεγάλων πόλεων, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια. Μια πορεία στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 2 μ.μ.

Μόνο την Τρίτη, 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις, αριθμός που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη προσέλευση από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Τα συνδικάτα βέβαια, υπολόγισαν το σύνολο σε 3,5 εκατομμύρια άτομα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο του Μακρόν, ενώ μια μικρή πλειοψηφία υποστηρίζει τις απεργιακές ενέργειες.

Εκπρόσωπος της TotalEnergies είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι απεργίες συνεχίζονται στα γαλλικά διυλιστήρια και στις αποθήκες της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, ενώ ο δημόσιος σιδηροδρομικός φορέας SNCF δήλωσε ότι οι εθνικές και περιφερειακές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές στην πλειοψηφία τους το Σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στο Παρίσι, τα σκουπίδια συνεχίζουν να συσσωρεύονται στους δρόμους, με τους κατοίκους να αναφέρουν την αυξανόμενη παρουσία αρουραίων.

Μια επιπλέον ημέρα πανελλαδικών απεργιών και διαμαρτυριών έχει προγραμματιστεί και για την Τετάρτη στις 15 Μαρτίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:25 - 11 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.