ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Ασφάλεια, ανάπτυξη και... Ταϊβάν οι προτεραιότητες του Σι Τζινπίνγκ

10:01 - 13 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Κίνα: Ασφάλεια, ανάπτυξη και... Ταϊβάν οι προτεραιότητες του Σι Τζινπίνγκ
Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία του αφότου επανεξελέγη πρόεδρος της Κίνας για τρίτη συναπτή θητεία, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε την ανάγκη να αντιταχθεί στις επιρροές «υπέρ της ανεξαρτησίας» στην Ταϊβάν και την ανάγκη να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια.

Ο  Σι περιέγραψε την ανάγκη για «εθνική επανένωση» ως «την ουσία της εθνικής αναζωογόνησης», θέτοντας το ζήτημα της σχέσης της Ταϊβάν με την Κίνα ως επίκεντρο του νέου πολιτικού όρου.

«Θα πρέπει να αντιταχθούμε ενεργά στις εξωτερικές δυνάμεις και τις αποσχιστικές δραστηριότητες της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Θα πρέπει να προωθήσουμε αταλάντευτα την υπόθεση της εθνικής αναζωογόνησης και επανένωσης», είπε ο Σι, υπό δυνατό χειροκρότημα. Ο Σι, ο οποίος προηγουμένως δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας κατά της Ταϊβάν, τόνισε την ανάγκη «να προωθηθεί η ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των στενών».

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει κυβερνήσει ποτέ την Ταϊβάν, που είναι αυτοδιοικούμενη δημοκρατία, αλλά τη θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία που πρέπει να «επανενωθεί» με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία αν χρειαστεί. Ο Σι δίνει ολοένα και περισσότερο προτεραιότητα στη διεκδίκηση της Κίνας στην Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς την ως ιστορική επιταγή εν μέσω κλιμακωτών εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Σι τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του στρατού, καθιστώντας τον το «σινικό ατσάλινο τείχος» για την προστασία της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της Κίνας. Ζήτησε επίσης μεγαλύτερη οικονομική αυτοδυναμία και ανάγκη συντονισμού ανάπτυξης και ασφάλειας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.