ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 6% ο πληθωρισμός, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν

16:32 - 14 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 6% ο πληθωρισμός, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν
Αποκλιμάκωση σε ετήσια βάση παρουσίασε ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, καθώς ναι μεν αυξήθηκε 0,4% μηνιαίως, ανεβάζοντας τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 6%, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη (14/3), αλλά το ετήσιο ποσοστό υποχώρησε σε σχέση με το 6,4% του Ιανουαρίου.

Και οι δύο αναγνώσεις ήταν ακριβώς σύμφωνες με τις εκτιμήσεις του Dow Jones.

Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,5% τον Φεβρουάριο και 5,5% σε δωδεκάμηνη βάση. Η μηνιαία ένδειξη ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την εκτίμηση του 0,4%, αλλά το ετήσιο επίπεδο ήταν ευθυγραμμισμένο.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους βοήθησε να κρατηθεί υπό έλεγχο το ποσοστό του CPI. Ο κλάδος υποχώρησε 0,6% σε μηνιαία βάση, μειώνοντας την ετήσια αύξηση στο 5,2%. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,4% και 9,5% αντίστοιχα.

Το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του δείκτη, αυξήθηκε κατά 0,8%, ανεβαίνοντας ετησίως 8,1%. Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν σε μεγάλο βαθμό τα στεγαστικά και τα σχετικά κόστη, όπως το ενοίκιο, να επιβραδυνθούν κατά τη διάρκεια του έτους.

Η έκθεση μαζί με τον δείκτη τιμών παραγωγού της Τετάρτης θα είναι τα τελευταία δεδομένα που σχετίζονται με τον πληθωρισμό που θα δουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed πριν συναντηθούν στις 21-22 Μαρτίου.

Οι αγορές περίμεναν ευρέως ότι η Fed θα εγκρίνει άλλη μια αύξηση 0,25 ποσοστιαίας μονάδας στο βασικό επιτόκιο.

Ωστόσο, η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα τις τελευταίες ημέρες έχει πυροδοτήσει εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι σύντομα θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς οι αξιωματούχοι παρατηρούν τον αντίκτυπο που είχε μια σειρά αυστηρότερων μέτρων τον περασμένο χρόνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.