ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι είπε ο Πάουελ για τις τράπεζες και τον πληθωρισμό

22:29 - 22 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Τι είπε ο Πάουελ για τις τράπεζες και τον πληθωρισμό
Ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη (22/3) ότι αναμένει και χαιρετίζει τις εξωτερικές έρευνες για τα τραπεζικά δεινά που ξεκίνησαν μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

«Είναι 100% βέβαιο ότι θα γίνουν ανεξάρτητες έρευνες» για το τι συνέβη με τις τράπεζες και η Fed χαιρετίζει αυτές τις έρευνες, καθώς προχωρά στη δική της έρευνα, είπε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου του μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τη χάραξη πολιτικής.

Το management της Silicon Valley Bank «απέτυχε παταγωδώς», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως η κατάρρευση της τράπεζας δεν είναι ενδεικτική των ευρύτερων αδυναμιών στο τραπεζικό σύστημα. «Αυτές δεν είναι αδυναμίες που τρέχουν σε μεγάλο βαθμό στο τραπεζικό σύστημα», είπε μεταξύ άλλων ο Πάουελ.

Τόνισε, επίσης, ότι οι αξιωματούχοι της Fed εξέτασαν το ενδεχόμενο να μην αυξήσουν τα επιτόκια, λόγω της πίεσης του τραπεζικού συστήματος μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ωστόσο προχώρησαν τελικά σε νέα ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η διαδικασία αποδυνάμωσης του πληθωρισμού εξακολουθεί να προχωρά με αργούς ρυθμούς, αλλά δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο θα έχει ο τελευταίος γύρος προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στην οικονομία και τη νομισματική πολιτική. «Η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι σε εξέλιξη, αλλά οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ανθεκτικές στον τομέα των υπηρεσιών εκτός της στέγασης», είπε ο Πάουελ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η επέκταση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, που αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα και η οποία ακολούθησε μήνες συρρίκνωσης, δεν ήταν μια μορφή τόνωσης της νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών στη μείωση του πληθωρισμού, «νομίζουμε ότι είναι δυνητικά αρκετά πραγματικό» αλλά και αβέβαιο, και η Fed θα πρέπει να το παρακολουθήσει σχετικά με το πώς επηρεάζει τη νομισματική πολιτική, συμπλήρωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:35 - 22 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.