ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες αυξήσεις επιτοκίων ζητούν τρεις αξιωματούχοι της ΕΚΤ

14:32 - 29 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Νέες αυξήσεις επιτοκίων ζητούν τρεις αξιωματούχοι της ΕΚΤ
Παρά την αναταραχή που λαμβάνει χώρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τρεις αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάσσονται υπέρ της περαιτέρω νομισματικής σύσφιξης, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η «απάντηση» στην τραπεζική ανησυχία.

Αυτές οι δηλώσεις ξεκινούν από τον Πίτερ Κάζιμιρ, τον κεντρικό τραπεζίτη της Σλοβακίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων παρά την αναταραχή στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ωστόσο ο ρυθμός της αύξησης ίσως να πρέπει να καταστεί πιο αργός.

Χθες, ο τραπεζίτης  σημείωσε: «Προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε εάν το βασικό σενάριό μας για το μέλλον δεν διαφοροποιηθεί σημαντικά». «Πρέπει να συνεχίσουμε τις αυξήσεις, ίσως όμως με πιο αργό ρυθμό».

 Όσον αφορά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάιο, ο Κάζιμιρ σημείωσε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να κάνει κανείς εικασίες για το αποτέλεσμά της.

«Θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων»  

Λίγο αργότερα, ο Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι αναμένει «να υποχωρήσουν οι εντάσεις» και μετά «θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων». 

«Αν η οικονομική πίεση που διανύουμε αποδειχθεί ότι είναι ακόμα αρκετά περιορισμένη, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν», είπε στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit. «Ωστόσο, εάν ενταθεί η αναταραχή, τότε θα πρέπει να δούμε τι είναι κατάλληλο να γίνει».

Παράλληλα, συμφώνησε με τα πρόσφατα σχόλια άλλων κεντρικών τραπεζιτών ότι η ΕΚΤ δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συμβιβασμού ανάμεσα στην προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του ελέγχου του πληθωρισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο Λιθουανός τραπεζίτης, Gediminas Simkus, σημειώνοντας ότι «οι τάσεις του πληθωρισμού δεν έχουν εξαφανιστεί», είπε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους. «Αν και πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί σχετικά με τη μελλοντική αξιολόγηση, εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτή δεν ήταν η τελευταία αύξηση των επιτοκίων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.