ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γέλεν: Απαραίτητη η επανεξέταση του εποπτικού πλαισίου για τις τράπεζες

17:03 - 30 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Γέλεν: Απαραίτητη η επανεξέταση του εποπτικού πλαισίου για τις τράπεζες
Την ανάγκη επανεξέτασης των εποπτικών κανόνων και των τραπεζικών κανονισμών υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα αντιμετωπίζονται σωστά οι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα στο τραπεζικό σύστημα.

Σε σχετική ομιλία σε εκδήλωση της National Business Economics Association, η Γέλεν ζήτησε επίσης ισχυρότερο εποπτικό πλαίσιο για τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο εκτός του τραπεζικού κλάδου και τη ρύθμιση του σκιώδους τραπεζικού τομέα.

«Είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε εάν τα υφιστάμενα εποπτικά και ρυθμιστικά πλαίσια είναι επαρκή για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους, αν είναι απαραίτητο», ανέφερε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η υπουργός των ΗΠΑ σημείωσε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η επαναφορά του 2018 των τραπεζικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και η ισχυρότερη εποπτεία για μικρότερες και μεσαίες τράπεζες με ενεργητικό κάτω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Κάθε φορά που μια τράπεζα πτωχεύει, προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Οι ρυθμιστικές απαιτήσεις έχουν χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι είναι σκόπιμο να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος αυτών των απορρυθμιστικών αποφάσεων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ως απάντηση», σημείωσε η ίδια. 

Συνεχίζοντας, η Γέλεν ανέφερε ότι «οι πτωχεύσεις δύο περιφερειακών τραπεζών αυτόν τον μήνα αποδεικνύουν ότι η επιχείρησή μας είναι ημιτελής», προσθέτοντας ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν σημαντικά ισχυρότερο από ό,τι πριν από 15 χρόνια.

«Αυτό φαίνεται ίσως καλύτερα από το γεγονός ότι είδαμε σχετική σταθερότητα στον συνολικό τραπεζικό τομέα αυτόν τον μήνα, παρόλο που αυξήθηκαν οι ανησυχίες για συγκεκριμένα ιδρύματα», κατέληξε. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.