ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Απειλή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα το εμπορικό real estate

17:31 - 03 Απρ 2023 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Απειλή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα το εμπορικό real estate
Για νέα απειλή αναφορικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι τα funds που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα μπορεί να φέρουν αναταραχές στον τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι η αξία του ενεργητικού των funds που επενδύουν στο real estate έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία 10ετία. Πλέον, έχει ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, η τράπεζα προειδοποιεί για «αναντιστοιχίες» αναφορικά με τη ρευστότητα, αφού οι επενδυτές αποσύρουν χρήματα κάτι που με τη σειρά του εντείνει τις ανησυχίες για μια παρόμοια κατάσταση όπως εκείνη των προηγούμενων ημερών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ σημειώνει ότι αυτή η αστάθεια «θα μπορούσε επομένως να έχει συστημικές επιπτώσεις» για τα εμπορικά ακίνητα, «τα οποία θα μπορούσαν με τη σειρά τους να επηρεάσουν τη σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Οι ερευνητές της ΕΚΤ ανέφεραν το Blackstone Real Estate Income Trust ως πρόσφατο παράδειγμα ενός funds που αναγκάστηκε να βάλει όριο στις αναλήψεις καθώς οι εκροές αυξάνονταν επικίνδυνα. Οι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω εκροές, τόνισαν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.