ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΔΑΔ: Το οδηγούν σε απαξίωση, μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του!

09:59 - 08 Απρ 2023 | Ειδήσεις
ΕΔΑΔ: Το οδηγούν σε απαξίωση, μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του!
Βασιζόμενη στην τελευταία έκθεση, της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, προχώρησε στην οδυνηρή διαπίστωση ότι, μία «επιδημία» μη εφαρμογής των αποφάσεων του, οδηγεί το Δικαστήριο σε απαξίωση!

Προς τούτο, μάλιστα, Γενική Γραμματέας, προέτρεψε τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυξημένη πολιτική βούληση να εφαρμόσουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να το κάνουν .

«Η συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις είναι απαραίτητη για το κράτος δικαίου. Με τα χρόνια, τα κράτη μέλη μας έχουν σημειώσει σταθερή πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά το Δικαστήριο τώρα ασχολείται με όλο και περισσότερες υποθέσεις αυξανόμενης πολυπλοκότητας», είπε η Γενική Γραμματέας.

Υπογράμμισε δε ότι «Σε όλη την Ευρώπη, η σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει αλλάξει σταδιακά τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο. Προκειμένου να συνεχιστεί αυτός ο θετικός αντίκτυπος, τα κράτη μέλη μας πρέπει να επιδείξουν την πολιτική βούληση να εφαρμόσουν τις κρίσεις πλήρως και με συνέπεια».

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων της ΕΣΔΑ, 1.459 νέες υποθέσεις μεταφέρθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Επιτροπή Υπουργών, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή τους από τα κράτη μέλη, το 2022.

Συνολικά 880 υποθέσεις κλείστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων 200 «κορυφαίων» υποθέσεων που απαιτούσαν συγκεκριμένα και συχνά εκτεταμένα μέτρα από τα κράτη μέλη για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων παραβιάσεων. Περίπου 6.112 υποθέσεις δεν είχαν ακόμη εξετασθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2022, συμπεριλαμβανομένων 1.299 κορυφαίων υποθέσεων.

Η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό θέμα της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ρέικιαβικ στις 16 και 17 Μαΐου 2023.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.