ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Στο 3,75% το επιτόκιο από την ΕΚΤ

12:47 - 19 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Goldman Sachs: Στο 3,75% το επιτόκιο από την ΕΚΤ
Τα νέα πρόσφατα στοιχεία αλλά και τα σχόλια του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επηρέασαν τις προβλέψεις της Goldman Sachs για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας αλλά και τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα αλλά και λόγω των ανησυχιών για τις συνέπειες των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η Goldman Sachs είχε προσδιορίσει το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ χαμηλότερα στο 3,5%.

Ωστόσο, τώρα, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα σταματήσει στο 3,75%, το οποίο προσδιορίζει ως τελικό επιτόκιο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την τελευταία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 3%.

Ο Όλι Ρεν, ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός». Μιλώντας στο CNBC την περασμένη εβδομάδα στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει «να συνεχίσει και να ενεργεί με συνέπεια».

Πλέον, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση κατά 25 ή και 50 μονάδες βάσης τον Μάιο αναφορικά με τα επιτόκια της ΕΚΤ. Την ίδια ώρα, για τον επενδυτικό οίκο το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

«Οι λόγοι για μια πιο σταδιακή σύσφιγξη στο εξής συνοψίζονται στους εξής: οι πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις είναι πιθανό να έχουν κάποια επίπτωση στον δανεισμό, αναμένεται αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες προοπτικές της οικονομίας έχει αυξηθεί», αναφέρουν οι αναλυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.