ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Μένει ακόμα δρόμος για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

17:05 - 20 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Μένει ακόμα δρόμος για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων
Για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μίλησε ακόμα μια φορά η Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ να τον επαναφέρει στον στόχο του 2%.

Μιλώντας στο Παρίσι η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πιο ισχυρός από τον στόχο μας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουμε ακόμη λίγο δρόμο σε αυτό το μονοπάτι. Το μήκος του δρόμου θα εξαρτηθεί από μία σειρά παραγόντων, ιδίως στις πιστώσεις μετά και τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα». 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, η ίδια υποστήριξε  ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προχωρήσει ήδη σε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αλλά έχουν «ακόμα λίγο δρόμο» να διανύσουν.

Χθες, σε έκθεσή της η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε συνολική αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% το επόμενο διάστημα με το τελικό επιτόκιο να φθάνει στο 3,75%. «Οι τραπεζικές εντάσεις έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο κίνδυνος μιας επιθετικής τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ έχει μειωθεί και τα μέτρα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος της μεγάλης πτώσης τους στις αρχές Μαρτίου», σημείωσε ο οίκος. 

Παράλληλα, ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη μειώθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.