ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης- Διέψευσε τις προσδοκίες

16:57 - 27 Απρ 2023 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης- Διέψευσε τις προσδοκίες
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο πληθωρισμός «πλήγωσαν» την οικονομία που αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ανάπτυξη 2%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο κατά το οποίο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,6%.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ένα μέτρο πληθωρισμού που ακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυξήθηκε 4,2%, έναντι της εκτίμησης για 3,7%.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων σε ιδιωτικά αποθέματα και στην επιβράδυνση των σταθερών επενδύσεων εκτός κατοικιών, αναφέρει η έκθεση.

Η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 3,7% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,8%. Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις υποχώρησαν 12,5%.

Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, οι αιτήσεις για ανεργία ανήλθαν συνολικά σε 230.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου, παρουσιάζοντας μείωση 16.000 και κάτω από την εκτίμηση για 249.000.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.