ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC-Βοήθησε σε δάνειο τον Μπόρις Τζόνσον

13:51 - 28 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC-Βοήθησε σε δάνειο τον Μπόρις Τζόνσον
Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο πρόεδρος του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, έπειτα από το πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας όπου και γνωστοποιήθηκε ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες για διορισμούς σε δημόσια αξιώματα σε σχέση με ένα δάνειο προς τον τότε πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, ο Σαρπ φέρεται πως όταν αιτούνταν τη θέση του προέδρου του BBC, δεν είχε αποκαλύψει τον ρόλο που είχε διαδραματίσει στο να βοηθήσει τον Μπόρις Τζόνσον να πραγματοποιήσει ευνοϊκό διακανονισμό δανείου, αξίας περίπου 800.000 λιρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας για τους διορισμούς σε δημόσια αξιώματα ερευνούσε τον τρόπο με τον οποίο ο Σαρπ είχε επιλεγεί το 2021 από την κυβέρνηση προκειμένου να ηγηθεί του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

{https://twitter.com/BBCBreaking/status/1651875655217303560}

Τι έδειξε το πόρισμα της έρευνας

Το πόρισμα της έρευνας έδειξε ότι ο Σαρπ παραβίασε τους κανόνες της κυβέρνησης για τους διορισμούς σε δημόσια αξιώματα, καθώς δεν αποκάλυψε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

Ωστόσο, στην έρευνα τονίζεται ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ είχε ενημερώσει τον Μπόρις Τζόνσον από νωρίτερα ότι ενδιαφερόταν για τη θέση στο BBC, καθώς και ότι είχε δηλώσει στον τότε πρωθυπουργό για τη σύσταση μεταξύ των κ.κ. Μπλάιθ και Κέις πριν διεξαχθεί η συνέντευξη για το διορισμό του.

 «Πράγματι, πάντα υποστήριζα ότι η παραβίαση ήταν ακούσια και όχι ουσιώδης, κάτι που τεκμηριώνουν τα γεγονότα που αναφέρει», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Σαρπ σε τηλεοπτικό του μήνυμα. 

Ωστόσο, στη συνέχεια τόνισε: «Αποφάσισα ότι το σωστό είναι να θέσω ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του BBC», σημειώνοντας ότι σήμερα το πρωί υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του BBC.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.