ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Έχουμε ακόμα δρόμο στις αυξήσεις των επιτοκίων

09:04 - 18 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Έχουμε ακόμα δρόμο στις αυξήσεις των επιτοκίων
Από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθούν οι μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον Λουί ντε Γκίντος, ο οποίος υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει ακόμα πολύ έδαφος για να καλύψει με τα επιτόκια.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας τόνισε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των επόμενων μηνών, ωστόσο δεν αποκάλυψε πού βλέπει την κορύφωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στοιχεία όπως ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο οι αξιωματούχοι έχουν επικεντρωθεί όλο και περισσότερο και ο οποίος είπε ότι είναι πιο επίμονος από το αναμενόμενο, είναι σημαντικά.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε στο ταξίδι σύσφιξης», είπε ο ντε Γκίντος σε τραπεζικό συνέδριο στη Μαδρίτη. «Σίγουρα έχουμε πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος».

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, καθώς οι προσπάθειές της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% ήρθαν αντιμέτωπες με την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού τομέα.  Οι τράπεζες της ευρωζώνης «αντέχουν την καταιγίδα», σύμφωνα με τον ντε Γκίντος.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ωστόσο», είπε. «Τα τρωτά σημεία παραμένουν και πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να διαφυλάξουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.