ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο «καμπανάκι» από τη Γέλεν για το αμερικανικό χρέος

18:48 - 24 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Νέο «καμπανάκι» από τη Γέλεν για το αμερικανικό χρέος
Τις αρχές του ερχόμενου Ιουνίου διατηρεί η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ως προθεσμία αθέτησης πληρωμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τονίζοντας πως θα ενημερώσει σύντομα το Κογκρέσο για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στις ΗΠΑ.

«Ήταν δύσκολο να είμαστε ακριβείς σχετικά με την ημέρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ξεμείνει από πόρους», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, αλλά η Γέλεν είπε ότι θα προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την ακριβή ημερομηνία.

Η Γέλεν επανέλαβε τη Δευτέρα ότι θα είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ μόνο μέχρι την 1η Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου χρέους, αφήνοντας διορία λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα στους διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Μιλώντας σε φόρουμ της Wall Street Journal, η Γέλεν είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσουν δύσκολες επιλογές εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει για να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους. «Θα υπάρξουν κάποιες υποχρεώσεις που δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε», είπε.

Η ίδια τόνισε ότι η ιεράρχηση των πληρωμών δεν είναι λειτουργικά εφικτή για την κυβέρνηση. «Πρέπει απλώς να αυξήσουμε το ανώτατο όριο του χρέους», επανέλαβε.

Υπάρχει πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με το «ταβάνι» του χρέους, με ορισμένα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν στις αρχές έως τα μέσα Ιουνίου να διαπραγματεύονται με υψηλότερα επιτόκια, πρόσθεσε η Γέλεν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.