ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία: Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο

10:32 - 31 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Γαλλία: Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο
Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των υπηρεσιών, αν και εξακολουθεί να παραμένει πεισματικά πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, μετρούμενος με εθνικά πρότυπα, σε σύγκριση με την αύξηση 5,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Insee που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (31/5).

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν να ανέλθει στο 5,5%.

Η χαλάρωση του πληθωρισμού προήλθε από τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν 2,0% σε ετήσια βάση τον Μάιο σε σύγκριση με 6,8% τον Απρίλιο, και η πτώση αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς οι τιμές των καυσίμων υποχωρούν περαιτέρω, σημειώνει ο Insee. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, ο οποίος αυξήθηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες, υποχώρησε στο 14,1% από 15,9%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών υποχώρησε στο 3,0% τον Μάιο από 3,2%, βασικό μέτρο του υποκείμενου πληθωρισμού, που απασχολεί κυρίως την ΕΚΤ.

Ο γαλλικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,0% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 6,9% τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η Γαλλία είχε χαμηλότερο πληθωρισμό σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες οικονομίες της ΕΕ κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022, αφού η κυβέρνηση της χώρας εφάρμοσε πολιτικές για τον περιορισμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά ο πληθωρισμός αποδεικνύεται τώρα ότι αποκλιμακώνεται με πιο αργούς ρυθμούς από κάποια άλλα έθνη.

Ο εναρμονισμένος γαλλικός πληθωρισμός αναμένεται ακόμη να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,5% το 2023, υποχωρώντας ελαφρώς από 5,9% πέρυσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Τετάρτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.